mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

SUPERPRZEPIS

Taco z mięsem i warzywami w tortilli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pożywne, sycące i kolorowe danie z kuchni meksykańskiej:)

 Taco z mięsem i warzywami w tortilli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Taco z mięsem i warzywami w tortilli

 

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • opakowanie przyprawy do taco
  • 100 ml zimnej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • opakowanie tortilli (6 sztuk o śr. 25 cm)
  • 200 g sera żółtego startego na dużych oczkach tarki
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 2 pomidory
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 1/2 ogórka zielonego
  • dip guacamole
  • salsa warzywna z czosnkiem
  • pikantny sos do taco

Sposób przygotowania:

Taco z mięsem i warzywami w tortilli
Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam ją na rozgrzanej oliwie aż się zeszkli. Wtedy dodaję mięso mielone i chwilę smażę, dodaję przyprawę do taco, wlewam wodę i smażę jeszcze kilka minut na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając. Kukurydzę osączam z zalewy, pomidory kroję w kostkę, ogórka w półplasterki, sałatę siekam na mniejsze kawałki. Tortille smaruję dipem guacamole, sosem do taco i salsą warzywną. Wykładam na nie usmażone mięso mielone, starty na dużych oczkach tarki ser żółty, na wierzchu układam pokrojone warzywa. Zawijam każdą tortillę w rulon rozszerzający się ku górze. Wszystko przenoszę na blachę i podgrzewam przez kilka minut w nagrzanym do 200*C piecu, dotąd aż roztopi się ser. Podaję z ulubionymi dipami, salsami i sosami.
 Taco z mięsem i warzywami w tortilli
Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam na patelni
 Taco z mięsem i warzywami w tortilli
Do cebuli dodaję mięso mielone, przyprawy i smażę
 Taco z mięsem i warzywami w tortilli
Każdą tortillę smaruję sosami i wykładam farsz
 Taco z mięsem i warzywami w tortilli
Tortille zawijam z farszem i przenoszę na blachę do pieczenia