marta20002717

marta20002717

Kucharz
[Przepisów: 12]

Taco z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowanie to czas około 10 minut , gotowanie to czas około 1 godz i 10 minut , ilość porcji to 5

Taco z warzywami

Składniki:

Taco z warzywami

 

  • 100 g mielonej soi ( bez dodatków smakowych )
  • 1 łyżka oleju
  • 1 posiekana cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 75g rodzynek
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1-2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka cukru
  • Szczypta mielonych goździków
  • Sól i pieprz
  • 8 placków taco

 

  • Dodatki :
  • 1/4 poszatkowanej sałaty lodowej
  • 100 g startego sera cheddar
  • 2 cienko pokrojone czerwone papryki ze słoika
  • 8 wypestkowanych , posiekanych czarnych oliwek

Sposób przygotowania:

Taco z warzywami
Mieloną solę doprowadzić do pierwotnej postaci : nalać do rondla 450 ml wody i podgrzać , następnie dosypać suszoną soję i doprowadzić do wrzenia . Gotować 2 minuty , zdjąć z ognia i odstawić . Na dużej patelni rozgrzać olej . Cebulę i czosnek smażyć 5 minut , aż lekko zmiękną . Dodać pomidory z puszki , mieloną soję , koncentrat pomidorowy , rodzynki , ocet , chili , cynamon , kmin , cukier oraz odrobinę mielonych goździków . Przyprawic do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać . Przykryć pokrywką . Gotować na małym ogniu godzinę . Pikarnik rozgrzać do 180 st. C Po przygotowaniu nadzienia ułożyć na blasze placki taco . Podgrzać je w piekarniku przez 2-3 minuty . Do placków taco nałożyć przyprawioną soję . Dodać na wierzch poszatkowaną sałatę , ser , czerwoną paprykę oraz posiekane oliwki