Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Tacos - Polakos

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Meksykanie mają swoje cienkie tacos. Polacy słyną z tego że lubią zjeść konkretnie i dlatego moje "tacos" jest pokaźne i sycące.

Tacos - Polakos Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tacos - Polakos

 

 

Sposób przygotowania:

Tacos - Polakos
Zaczynamy od przygotowania nadzienie. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz imbir. Podsmażamy chwilę aby się zeszkliło. Mięso rwiemy na małe kawałki i podsmażamy razem z cebulą. Paprykę kroimy w cienkie paski i razem wszystko podduszamy. Na koniec dodajemy resztę przypraw i doprawiamy ostatecznie według smaku. Przykrywamy pokrywką niech sobie nachodzą składniki. Do naczynia wybijam jajko, dodajemy sól i pieprz i mąkę, a następnie mocno spieniamy. Rozgrzewamy patelnię przetartą odrobiną tłuszczu. Gdy ta jest już gorąca, dodajemy do masy jajecznej makaron, delikatnie mieszamy i wylewamy na patelnię. Smażymy na rumiano z obu stron. Gorący placek zsuwamy na talerz, smarujemy nadzieniem, na wierzch dajemy potarganą sałatę, składamy na pół i....smacznego. Grubość placka możemy regulować ilością makaronu. Ta porcja wystarczy dla dwóch osób lub dla jednego wielkiego głodomora.
Tacos - Polakos
Paprykę najlepiej w różnych kolorach kroimy w słupki.
Tacos - Polakos
Cebulę i imbir kroimy w dość drobną kostkę.
Tacos - Polakos
Masę z jajka, mąki i przypraw mocno spieniamy.
Tacos - Polakos
Do masy jajecznej dodajemy ugotowany makaron, lekko mieszamy i smażymy gruby placek.