Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1112]

Tadżin warzywny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie danie z soczewicą, cukinią i papryką jest smaczne i pożywne, świetnie sprawdzi się jako kolacja lub obiad.

Tadżin warzywny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tadżin warzywny

 

  • papryka czerwona 1 szt
  • papryka żółta 1 szt
  • cukinia 1 szt
  • soczewica brązowa 1 szklanka
  • cebula 1 szt
  • ząbki czosnku 4 szt
  • Pomidory krojone z puszki 1 puszka
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • mielony cynamon 1 łyżeczka
  • imbir mielony 1 łyżka
  • papryka słodka mielona 1 łyżka
  • papryka ostra mielona 1/3 łyżeczki
  • przecier pomidorowy 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Tadżin warzywny
Soczewicę płuczemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem przez 20 minut, odcedzamy.

Kroimy w kostkę cebulę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy, aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek.

Dodajemy cukinię pokrojoną w półplasterki oraz paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Dusimy przez kilka minut, aż warzywa zmiękną, a następnie dodajemy pomidory z puszki.

Dodajemy przyprawy oraz przecier i dusimy danie pod przykryciem przez około kwadrans. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz soczewicę.

Smażymy razem przez 1-2 minuty i dodajemy. 
Tadżin warzywny
Soczewicę płuczemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą.
Tadżin warzywny
Kroimy w kostkę cebulę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy, aż się zeszkli.
Tadżin warzywny
Dodajemy cukinię pokrojoną w półplasterki oraz paprykę pokrojoną w grubą kostkę.
Tadżin warzywny
Dodajemy przyprawy i dusimy danie pod przykryciem przez około kwadrans.