paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Wieprzowy tadżin

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tadżin to potrawa z Tureckiej kuchni

Wieprzowy tadżin Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wieprzowy tadżin

 

  • 30 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 łyżeczki bazylii
  • sól, pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • 250 ml sosu pomidorowego
  • 10 dag oliwek
  • 3 jajka
  • 10 dag sera żółtego
  • cytryna

Sposób przygotowania:

Wieprzowy tadżin
Drobno posiekany czosnek mieszamy z mięsem mielonym , dodajemy posiekaną bazylię, doprawiamy solą, pieprze, chilli i kminkiem. Z mięsnej masy formujemy małe kulki. Wkładamy do glinianych naczyń do tadzin i zalewamy sosem pomidorowym. Gotujemy tak 10 minut. Po tym czasie dodajemy oliwki. Pod koniec wbijamy jajka by się ścięły. Całość posypujemy startym serem. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny. Jeżeli nie posiadamy naczynia do tadzin, mięso z sosem gotujemy w garnku, potem przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy z jajkami i serem.
Wieprzowy tadżin
Świeża bazylia doda wspaniałego smaku potrawie
Wieprzowy tadżin
Kuleczki lepimy jak najmniejsze do tej potrawy
Wieprzowy tadżin
Sos pomidorowy najlapszy będzie własnej produkcji
Wieprzowy tadżin
Wpieprzowy tadzin to spolszzczona wersja tego dania