Sposób przygotowania:
Wieprzowy tadżin
Drobno posiekany czosnek mieszamy z mięsem mielonym , dodajemy posiekaną bazylię, doprawiamy solą, pieprze, chilli i kminkiem. Z mięsnej masy formujemy małe kulki. Wkładamy do glinianych naczyń do tadzin i zalewamy sosem pomidorowym. Gotujemy tak 10 minut. Po tym czasie dodajemy oliwki. Pod koniec wbijamy jajka by się ścięły. Całość posypujemy startym serem. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny. Jeżeli nie posiadamy naczynia do tadzin, mięso z sosem gotujemy w garnku, potem przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy z jajkami i serem.
vrubble
przejs
Napisała przecież, że to spolszczona ( bo wieprzowina) wersja :)
Babciagramolka
Tadjine ( spolszczone tadżin to nie tylko tureckie danie - nazwa pochodzi od naczynia w którym sie je robi i może byc z Maroka , Egiptu, Turcji itd - moze być polski Tadjin )Muzułmanin nie zrobi go z wieprzowiny tak samo Izraelita . Egipski Kopt czy Turek greko-katolik tak .To sposób gotowania a nie konkretne składniki
paulisia_elk
Ale ja jestem polką i robię z wieprzowiny ;)