madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Tagliatelle z klopsikami w sosie grzybowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Makaron polany śmietanowo grzybowym sosem z małymi klopsikami z mielonej łopatki i kawałkami grzybów.

Tagliatelle z klopsikami w sosie grzybowym

Składniki:

Tagliatelle z klopsikami w sosie grzybowym

 

  • 1 opakowanie makaronu tagliatelle
  • 60 dag mielonego mięsa z łopatki
  • 1 jajo
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • olej do smażenia
  • 60 dag grzybów
  • 1 cebula
  • 400 ml kremówki 30 %

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z klopsikami w sosie grzybowym

ETAP 1:

Tagiatelle z klopsikami w sosie grzybowym
Z mięsa formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i podsmażyamy

Mielone mięso wkładamy do miski A następnie dodajemy przyprawy i jajko.

Całość wyrabiamy na jednolitą masę.

Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy z każdej strony na rumiany kolor. Przekładamy do garnka.

ETAP 2:

Tagiatelle z klopsikami w sosie grzybowym
Na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojone grzyby

Na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojone na kawałki grzyby i pokrojoną w kostkę cebulę.

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i przekładamy do mięsa.

ETAP 3:

Tagiatelle z klopsikami w sosie grzybowym
Do mięsa i grzybów wlewamy śmietanę kremówkę.

Do garnka z grzybami i mięsem wlewamy śmietanę kremówkę i jeszcze chwilę gotujemy razem. Makaron gotujmy ale dente w osolonej wodzie. Podajemy porcje makaronu polane sosem.