SUPERPRZEPIS

Łosoś z sosem chrzanowym na Tagliatelle

         
ocena: 5/5 głosów: 7
Łosoś z sosem chrzanowym na Tagliatelle Więcej zdjęć (5)

Ostry chrzanowy sos złagodzony śmietanką doskonale pasuje do łososia . Delikatna ryba smażona na maśle zyskuje na smaku podana z tym sosem .

Składniki:

Łosoś z sosem chrzanowym na Tagliatelle

 

 

Sposób przygotowania:

Łosoś z sosem chrzanowym na Tagliatelle
Steki z łososia umyć , osuszyć i ułożyć w pojemniczku. Zalać kilkoma 2 łyżkami oleju zmieszanymi z sokiem z cytryny . Nie solić .Zostawić na 30 minut . Wyjąć . Osuszyć dobrze papierowymi ręcznikami kuchennymi . Przygotować sos . W garnuszku rozgrzać masło 2 łyżki . Zasypać 2 płaskimi łyżeczkami mąki . Wlać śmietankę i wodę - mieszając ogrzewać aż zgęstnieje . Dołożyć chrzan - wymieszać i doprawić cukrem i solą . Ugotować makaron Tagliatelle ( al dente ).Odcedzić . Wrzucić makaron do garnka w którym się gotował - dołożyć łyżkę masła , wsypać pokrojoną natkę pietruszki i posypać grubo mielonym kolorowym pieprzem . Delikatnie zamieszać . Przykryć i trzymać w cieple do chwili usmażenia ryby . Posolić steki i oprószyć mąką . Rozgrzać na patelni olej - dodać masło i usmażyć rybę na rumiano . Podawać steki z łososia z porcją makaronu .Sos podawać osobno .
Łosoś z sosem chrzanowym na Tagliatelle
łososia zamarynować w soku z cytryny i oleju na 30 minut
Łosoś z sosem chrzanowym na Tagliatelle
Oprószonego mąka łososia ( osolonego i posypanego pieprzem ) usmażyć na rumiano
Łosoś z sosem chrzanowym na Tagliatelle
Zrobić delikatny sos chrzanowy z masła , mąki , śmietanki i chrzanu
Łosoś z sosem chrzanowym na Tagliatelle
Ugotowane al dente Tagliatelle wymieszać z masłem i natką pietruszki