chef

chef

Szef Kuchni
[Przepisów: 16]

Tagliatelle boscaiola

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

makaron gotuj 5-7min ( jego twardość zaniknie po dodaniu go do sosu)

Tagliatelle boscaiola

Składniki:

Tagliatelle boscaiola

 

  • na trzy porcje
  • makaron tagliatelle (polecam De cecco) ugotowany aldente -500g
  • borowiki mrożone /świeże 300g
  • śmietana 30% 500g
  • mix sałat (rucola, radicho, frize,rzymska,roszponka,listki botwiny)
  • oliwa 40g
  • masło 20g
  • cebula 50g
  • czosnek 1 ząbek
  • białe wino (najlepiej toskańskie) 30g
  • parmezan płatki do smaku
  • sól , pieprz młotkowany , trzy krople oliwy truflowej

Sposób przygotowania:

Tagliatelle boscaiola
pokrojona cebule z czosnkiem podsmażamy na oliwce w trakcie dodajemy trzy części borowików pokrojonych w plastry... sól pieprz ...i zalewamy śmietaną ... dusimy aż do zredukowania śmietany do konsystencji sosu po czym dodajemy winoi mieszamy wszystko to z makaronem....Równolegle pozostałe grzybki w połówkach podsmażamy na maśle ...posłużą za dekorację... umyte listki sałat suszymy i wykładamy na talerz wokół rantu skrapiamy oliwką truflową i kilkoma kroplami wina ... przekładamy pastę na talerz posypujemy parmezanem... i ... smacznego...