Sposób przygotowania:
Tagliatelle z cukinią w sosie beszamelowymDuszenie warzyw
Wlać na patelnię 3 łyżki oleju z pestek winogron, dodać łyżkę masła i rozgrzać tłuszcz. Dołożyć pokrojoną w plastry cukinię oraz obrane i posiekane pieczarki a także selera naciowego. Posolić i dusić do miękkości warzyw.
Sos beszamelowy
Wsypać na drugą patelnię dwie łyżki mąki i smażyć przez chwilę z odrobiną masła tak aby powstała jasna zasmażka. Zdjąć z ognia i wymieszać ze 300 ml zimnego mleka. Dolać też 100 ml śmietany kremówki. Energicznie mieszać, najlepiej trzepaczką aby nie powstały grudki. Zagotować i doprawić gałką muszkatołową.
Powstałym sosem zalać uduszona cukinię. Doprawić pieprzem.
Makaron
Ugotować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu, tak aby był al dente.
Podawanie
Umieścić porcje makaronu na talerzu i polać sosem z warzywami. Podawać w towarzystwie pomidorków. Smacznego.