Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Tagliatelle z dorszem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jak pyszne danie z makaronu to wiadomo...Włochy.

Tagliatelle z dorszem

Składniki:

Tagliatelle z dorszem

 

  • 35 dag filetów z dorsza
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 35 dkg makaronu wstążki
  • 2 marchewki
  • 15 dag brokułów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 25 dag pieczarek ze słoika
  • 2 łyżki masła
  • 1 opakowanie sosu do ryb listki bazylii do przybrania
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z dorszem
Piekarnik rozgrzać do temp. 175 stopni C. Rybę opłukać, osuszyć skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, owinąć folią aluminiową i piec 10 min. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Marchew oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Brokuły oczyścić umyć i podzielić na małe różyczki. Warzywa blanszować ok. 5 min. w osolonej wodzie, odcedzić.Paprykę umyć usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę i pieczarki osączyć. Warzywa i grzyby dusić ok. 5 min na maśle. Sos do ryb podgrzać. Rybę wyjąć z folii i wyłożyć na półmisek, razem z odcedzonym makaronem oraz warzywami i grzybami. Całość polać sosem.