dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Tagliatelle z młodymi listkami szpinaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Fantastyczny obiad po włosku. Tak pyszny jak prosty w wykonaniu.

Tagliatelle z młodymi listkami szpinaku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tagliatelle z młodymi listkami szpinaku

 

  • 50 dag makaronu tagliatelle
  • 15 dag szpinaku "baby"
  • 10 dag boczku wędzonego (w plasterkach)
  • 6 suszonych pomidorów z oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 dag sera żółtego długodojrzewającego do posypania
  • świeżo zmielony pieprz, sól
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z młodymi listkami szpinaku
Makaron gotuję al dente. Boczek kroję w paski i wrzucam na patelnię z rozgrzaną łyżeczką oliwy.Po chwili dorzucam pokrojone pomidory i drobniutko posiekany czosnek, smażę kilka minut. Następnie dodaję listki szpinaku mieszam dosłownie pół minuty: szpinak nie ma się rozgotować tylko minimalnie "stracić świeżość". Zestawiam z palnika, dodaję makaron, doprawiam, mieszam i gotowe. Na talerzu posypuję startym serem. Smaczności.
Tagliatelle z młodymi listkami szpinaku
Kilka prostych składników, warto zadbać aby były wysokiej jakości.
Tagliatelle z młodymi listkami szpinaku
Na odrobinie oliwy nalezy podsmażyć boczek, pomidorki i czosnek.
Tagliatelle z młodymi listkami szpinaku
Tu widać jak delikatnie należy potraktować szpinaczek.