IGGI

IGGI

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Talarki drobiowe w winnej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Filety z piersi z kurczaka marynowane w winie z aromatycznymi ziołami, smażone z cebulą oraz papryką

Talarki drobiowe w winnej marynacie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Talarki drobiowe w winnej marynacie

 

  • Dwa spore filety z piersi kurczaka
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 i 1/2 zielonej papryki

 

  • Marynata:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki białego półwytrawnego wina
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • 1/2 łyżeczki suszonego koperku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Talarki drobiowe w winnej marynacie
Filety z piersi kurczaka oczyszczamy i płuczemy, po czym kroimy w poprzek na talarki. Białe półwytrawne wino łączymy z oliwą z oliwek i dodajemy czosnek granulowany oraz suszone zioła. Tak powstałą marynatą zalewamy pokrojone mięso i odstawiamy do lodówki na półtorej do dwóch godzin. Cebulę kroimy w półksiężyce. Zieloną paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w słupki.Po odczekaniu odpowiedniego cebulę wrzucamy cebulę na rozgrzany olej. Gdy cebula zaczyna się rumienić układamy na patelni zamarynowane talarki i podsmażamy, aż nabiorą złocistego koloru. Do mięsa dodajemy słupki zielonej papryki i przykrywamy patelnię. Danie dusimy jeszcze przez 5-7 minut.
Talarki drobiowe w winnej marynacie
Pokrojony w talarki filet zalewamy marynatą
Talarki drobiowe w winnej marynacie
Talarki układamy na patelni gdy cebulka zacznie się rumienić
Talarki drobiowe w winnej marynacie
Do podsmażonych talarków dodajemy paprykę i dusimy przez kilka minut