jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tarta cukiniowa na francuskim cieście

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Cukinia jest pyszna i dostępna przez większą część roku. Dzięki temu powyższą tarte możemy często przygotować. Osobiście często ją robię - gdy mam mniej czasu to z gotowego ciasta francuskiego, a gdy więcej przygotowujemy ciasto kruche.

Tarta cukiniowa na francuskim cieście Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tarta cukiniowa na francuskim cieście

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie ciast francuskiego,
  • 2 małe cukinie,
  • 1 pojedynczy filet z kurczak (duży),
  • ok 8-10 pomidorków koktajlowych,
  • kilka czarnych oliwek,
  • 3-4 świeże gałązki rozmarynu,
  • 1 duże jajko,
  • 1 łyżka gęstej śmietany,
  • około 8 dag sera żółtego,
  • świeżo mielona sól morska,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • przyprawa do kurczaka,
  • olej,
  • natka pietruszki do posypania,
  • białko do posmarowania ciasta.

Sposób przygotowania:

Tarta cukiniowa na francuskim cieście

ETAP 1

Tarta cukiniowa na francuskim cieście
Przyprawione mięso smażymy

Filet myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Tak przygotowanego oprószamy przyprawami, a następnie przysmażamy do miękkości na oleju.

ETAP 2

Tarta cukiniowa na francuskim cieście
Umytą cukinię kroimy

Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w około 0,5 cm plasterki.

ETAP 3

Tarta cukiniowa na francuskim cieście
Plasterki cukinii delikatnie obsmażamy

Gotowe oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą. W dalszej kolejności cukinię obsmażamy, by delikatnie zmiękła. Gotową lekko studzimy.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starty łączymy z jajkiem i śmietaną.

ETAP 4

Tarta cukiniowa na francuskim cieście
na środek ciasta wykładamy przygotowane serowe spoiwo

Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą radełka odcinamy z każdego boku ciasta pas o szerokości ok 1 cm. Brzegi ciasta smarujemy białkiem. Przyklejamy do nich odcięte paski, które także smarujemy. W ten sposób otrzymamy w trakcie pieczenia wyższe, chrupiące boki.
Na środek ciasta równomiernie wykładamy mieszaninę serową.

ETAP 5

Tarta cukiniowa na francuskim cieście
Plasterki cukini układamy na spoiwie

Na serze układamy koło siebie plasterki cukinii.

ETAP 6

Tarta cukiniowa na francuskim cieście
Na cukinie wykładamy pozostałe składniki tarty

Na wierzch wykładamy pozostałe składniki: przysmażony filet, przekrojone na połowę oliwki i pomidorki. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem i posypujemy igiełkami rozmarynu.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy ją około 25 minut. Gdy brzegi ciasta urosną zmniejszamy temperaturę do 180°C.


Tagi:

tarta cukinia