Sposób przygotowania:
Tarta cukiniowa na francuskim cieścieETAP 1

Filet myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Tak przygotowanego oprószamy przyprawami, a następnie przysmażamy do miękkości na oleju.
ETAP 2

Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w około 0,5 cm plasterki.
ETAP 3

Gotowe oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą. W dalszej kolejności cukinię obsmażamy, by delikatnie zmiękła. Gotową lekko studzimy.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starty łączymy z jajkiem i śmietaną.
ETAP 4

Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą radełka odcinamy z każdego boku ciasta pas o szerokości ok 1 cm. Brzegi ciasta smarujemy białkiem. Przyklejamy do nich odcięte paski, które także smarujemy. W ten sposób otrzymamy w trakcie pieczenia wyższe, chrupiące boki.
Na środek ciasta równomiernie wykładamy mieszaninę serową.
ETAP 5

Na serze układamy koło siebie plasterki cukinii.
ETAP 6

Na wierzch wykładamy pozostałe składniki: przysmażony filet, przekrojone na połowę oliwki i pomidorki. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem i posypujemy igiełkami rozmarynu.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy ją około 25 minut. Gdy brzegi ciasta urosną zmniejszamy temperaturę do 180°C.
ciasteczka
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2
biedroneczki
mocsłodkości