dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Tarta cytrynowa z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ślicznie prezentujące się i wyglądające słodkości;)

Tarta cytrynowa z czekoladą

Składniki:

Tarta cytrynowa z czekoladą

 

 

  • Na krem:
  • 2 cytryny
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 3 żółtka
  • 1/3 szklanki soku jabłkowego
  • pół szklanki cukru
  • 2 szklanki śmietanki kremówki
  • kandyzowane plasterki cytryny oraz wiórki czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tarta cytrynowa z czekoladą
Mąkę , dodaj cukier i pokrojone masło. Wbij jajko. Zagnieść ciasto. Zwiń w folię i schładzaj 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Plackiem wylep formę do tarty wyłożoną pergaminem. Spód ponakłuwaj widelcem. Piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
Zetrzyj skórkę z połowy cytryny, z obu cytryn wyciśnij sok. Żelatynę namocz, rozpuść. Żółtka utrzyj z cukrem .
Wymieszaj z sokiem jabłkowym oraz ubitą na sztywno śmietankę.
krem połącz z żelatyną , wyłóż na ciasto . Wstaw do lodówki na około 2 godziny. Udekoruj wiórkami czekolady oraz plasterkami cytryny.