SUPERPRZEPIS

Tarta cytrynowo-truskawkowa

  • 7
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Tarta cytrynowo-truskawkowa Więcej zdjęć (5)

Pyszna dwuwarstwowa tarta, która ma tylko jedną wadę- jest jej za mało...

Składniki:

Tarta cytrynowo-truskawkowa

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta cytrynowo-truskawkowa
Do mąki dodajemy łyżeczkę cukru, żółtka oraz 15 dag schłodzonej i posiekanej na mniejsze kawałki margaryny. Energicznie zagniatamy jednolite ciasto, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę (ja zostawiłam na całą noc). Ciastem wylepiamy formę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, posypujemy grochem lub ziarnami soi i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut. Po tym czasie ściągamy papier z grochem i pieczemy jeszcze około 20 minut.



Ciasto studzimy. Pozostałą margarynę lub masło miksujemy z czubatą łyżką cukru i powstałym kremem smarujemy wystudzone ciasto, wkładamy do lodówki. 4 łyżeczki żelatyny zalewamy 3 łyżkami wody, mieszamy, odstawiamy na kilka minut. Szklankę mleka i śmietany zagotowujemy z dodatkiem 2 łyżek cukru. Zmniejszamy ogień, dodajemy miękką żelatynę, mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Wlewamy syrop malinowy, studzimy. Gdy masa zacznie zastygać, wylewamy ją na tartę i wkładamy do lodówki aż całkowicie zastygnie. Pozostałą żelatynę również zalewamy 3 łyżkami wody, mieszamy, odstawiamy na kilka minut.



Pozostałe mleko i 250 ml śmietany zagotowujemy z ½ szklanki cukru. Zmniejszamy ogień, dodajemy miękką żelatynę, mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Wlewamy sok z 1,5 cytryny, studzimy. Gdy masa zacznie gęstnieć, wylewamy ją na tartę i wkładamy do lodówki aż zastygnie.



Truskawki rozdrabniamy, wlewamy 3-4 łyżki wody i dusimy pod przykryciem kilka minut. Dodajemy 2-3 łyżki cukru i mieszamy do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Truskawki przecieramy przez sito, studzimy. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru. Zmniejszamy obroty i ciągle miksując, powoli wlewamy pozostały sok z cytryny. Boki tarty przybieramy cytrynową bitą śmietaną, środek smarujemy sosem truskawkowym. Posypujemy prażonymi płatkami migdałów.
Tarta cytrynowo-truskawkowa
Do mąki dodajemy łyżeczkę cukru, żółtka oraz 15 dag schłodzonej i posiekanej na mniejsze kawałki margaryny. Energicznie zagniatamy jednolite ciasto, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę (ja zostawiłam na całą noc). Ciastem wylepiamy formę do tarty.
Tarta cytrynowo-truskawkowa
Pozostałą margarynę lub masło miksujemy z czubatą łyżką cukru i powstałym kremem smarujemy wystudzone ciasto, wkładamy do lodówki.
Tarta cytrynowo-truskawkowa
Na ciasto wylewamy najpierw masę truskawkową, a gdy ta całkowicie zastygnie- cytrynową.
Tarta cytrynowo-truskawkowa
Boki tarty przybieramy cytrynową bitą śmietaną, środek smarujemy sosem truskawkowym. Posypujemy prażonymi płatkami migdałów.

Tagi:

tarta