marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tarta czekoladowa bez pieczenia.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Masą ze zmiażdżonych herbatników i stopionej czekolady wyłożyć blaszkę do tartej.Jak stwardnieje,wyłożyć masą twarogową z dodatkami.Polewać.

Tarta czekoladowa bez pieczenia.

Składniki:

Tarta czekoladowa bez pieczenia.

 

  • 20 dag.maślanych herbatników czekoladowych,
  • tabliczka gorzkiej czekolady,
  • Nadzienie:
  • 50 dag.miękkiego zmielonego twarogu,
  • 20 dag.kwaśnej śmietany,
  • 10 dag.cukru pudru,
  • duża szczypta startej gorzkiej czekolady lub też garść czekoladowych kropelek,
  • sos ajerkoniakowy do polania.

Sposób przygotowania:

Tarta czekoladowa bez pieczenia.
Czekoladowe maślane herbatniki rozgnieść na stolnicy walkiem i wsypać do miski.Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej i
-lać do pokruszonych herbatników.Zmieszać całość i wyłożyć ma-
-są okrągłą blachę do tartej i odstawić,aby stwardniała.Twaróg wymieszać ze śmietaną,cukrem pudrem oraz garścią kropelek czekoladowych lu częściowo startą na wiórki czekoladę i wymieszać.Wyłożyć masę twarogową z dodatkami na spod czekoladowy,polać na wierzchu sosem ajerkoniakowym do deserów i lodów tworząc pajęczynkę.Wstawić deser na godzinę do lodówki na najwyższą półkę.Po wyjęciu kroić i podawać na talerzykach deserowych.