dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Tarta dary lata

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tarta z prawie wszystkimi owocami lata. Są tu czereśnie, jagody leśne, borówki amerykańskie, porzeczki czerwone i czarne, maliny i truskawki. Wszystko zalane jest masą na bazie ricotty i zapieczone. Pyszne!

Tarta dary lata

Składniki:

Tarta dary lata

ciasto:

nadzienie

 

Sposób przygotowania:

Tarta dary lata
Z mąki, cukru, proszku do pieczenia, żółtka i masła zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć do formy na tarty o średnicy 24 cm i lekko posypując po wierzchu mąką, równomiernie wylepić dno. Piec w nagrzanym do 190 C piekarniku przez ok. 10 minut.

Do ricotty dodać białko, całe jajko, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i cukier, zmiksować. Do drugiej miski wyłożyć czereśnie przekrojone na połówki, maliny, jagody, ćwiartki truskawek, porzeczki, borówki. Wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać.

Wyłożyć na podpieczony spód, zalać serową masą.

Wstawić do nagrzanego do 190C piekarnika, piec ok. 35-40 minut.