Sposób przygotowania:
Letnia tarta z owocami
Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z cukrem białym i waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodać jajka oraz ciepłe- miękkie masło. Z składników wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki.
Przygotować krem custard: w misce połączyć 3 łyżki mąki, 3 żółtka oraz 100 ml mleka. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek (można użyć miksera). Pozostałe 400 ml mleka zagotować wraz z dodatkiem cukru, łyżki masła oraz miąższu z laski wanilii. Całość gotować na bardzo małym ogniu ok 3 minut. Następnie wlać pozostałe mleko z mąką i żółtkiem i bardzo energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Masa bardzo szybko gęstnieje.
Na samym końcu dodać sok z połowy cytryny oraz 1 łyżeczką otartej skórki z cytryny. Gotować ok 1 minuty Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć formę, piec 20-25 minut w temp 180 stopni. Pozostawić do przestygnięcia, następnie przelać do tarty krem custard. Owoce umyć i pokroić na kawałki, udekorować ciasto. Serwować dobrze schłodzone. Smacznego:)
Przygotować krem custard: w misce połączyć 3 łyżki mąki, 3 żółtka oraz 100 ml mleka. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek (można użyć miksera). Pozostałe 400 ml mleka zagotować wraz z dodatkiem cukru, łyżki masła oraz miąższu z laski wanilii. Całość gotować na bardzo małym ogniu ok 3 minut. Następnie wlać pozostałe mleko z mąką i żółtkiem i bardzo energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Masa bardzo szybko gęstnieje.
Na samym końcu dodać sok z połowy cytryny oraz 1 łyżeczką otartej skórki z cytryny. Gotować ok 1 minuty Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć formę, piec 20-25 minut w temp 180 stopni. Pozostawić do przestygnięcia, następnie przelać do tarty krem custard. Owoce umyć i pokroić na kawałki, udekorować ciasto. Serwować dobrze schłodzone. Smacznego:)
Cukiereczek13
alaaa
monikaT83