Magdalina

Magdalina

Szef Kuchni
[Przepisów: 28]

Tarta jabłkowa z pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna, krucha, słodka- ale nie za słodka, wprost rozpływa się w ustach. "Umilacz" deszczowych, zimnych jesiennych wieczorów :)

Tarta jabłkowa z pianką

Składniki:

Tarta jabłkowa z pianką

Na ciasto:

Na piankę:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 120-150 gr cukru pudru
  • budyń śmietankowy

Na kruszonkę:

Dodatkowo:

  • około 1 kg pokrojonych w kostkę i przesmażonych jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Tarta jabłkowa z pianką

Na ciasto:

Mąkę, cukier, sól, cukier z prawdziwą wanilią- mieszamy. Dodać posiekane masło, żółtko i jajko. Całość szybki wyrobić. Ciasto rozłożyć na formie do tarty. Około 1 h schłodzić w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 180-200 stopni. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem i podpiec około 20 min.

Na piankę:

Białka ubić na sztywno z solą i cukrem pudrem. Wmieszać budyń.

Na kruszonkę:

Wszystkie składniki szybko zagnieść.

Przygotowanie:

Na podpieczony i przestudzony spód tarty wykładamy przesmażone i przestudzone jabłka na wierzch wylewamy wcześniej przygotowaną piankę i posypujemy kruszonką.
Całość pieczemy w 180 stopniach około 20 min.

Smacznego :)


Tagi:

tarta