p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Tarta kartoflana z kurkami w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Trochę inna tarta, czyli Tarta kartoflana z kurkami w śmietanie

Tarta kartoflana z kurkami w śmietanie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta kartoflana z kurkami w śmietanie

 

  • 3 duże kartofle
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki kartoflanej
  • 2 łyżki oleju
  • 25 dag kurek
  • 1 cebula
  • 250 ml śmietany 12%
  • 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
  • szczypta chilli
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki majeranku

Sposób przygotowania:

Tarta kartoflana z kurkami w śmietanie
Kartofle ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodajemy 1 jajko, 3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżkę mąki kartoflanej, doprawiamy solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki majeranku, dokładnie łączymy składniki. Formę do tarty smarujemy 1 łyżką oliwy, wykładamy ciastem kartoflanym, tak aby rant był wyżej, wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy 20 minut. W między czasie przygotowujemy farsz: kurki siekamy drobniej, cebule kroimy w kostkę, rozgrzewamy łyżkę oleju na którym dusimy kurki, doprawiamy je solą i pieprzem, gdy płyn odparował, a ciasto już jest gotowe przekładamy równomiernie kurki na ciasto. Śmietanę mieszamy z chilli, gałką muszkatałowa i solą, przekładamy na kurki i wstawiamy znów do piekarnika, zapiekamy 15 minut. Gotową tartę kroimy w trójkąty i wykładamy na talerze.
Tarta kartoflana z kurkami w śmietanie
Do startych kartofli dodajemy 2 rodzaje mąki i przyprawy
Tarta kartoflana z kurkami w śmietanie
Formę do tarty smarujemy 1 łyżką oliwy, przekładamy ciasto kartoflane
Tarta kartoflana z kurkami w śmietanie
duszony farsz z kurek i cebuli wykłądamy na podpieczone ciasto
Tarta kartoflana z kurkami w śmietanie
Śmietanę mieszamy z chilli, gałką muszkatałowa i solą, przekładamy na kurki i wstawiamy znów do piekarnika

Tagi:

jajko jajka tarta