Sposób przygotowania:
Tarta kartoflana z kurkami w śmietanie
Kartofle ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodajemy 1 jajko, 3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżkę mąki kartoflanej, doprawiamy solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki majeranku, dokładnie łączymy składniki. Formę do tarty smarujemy 1 łyżką oliwy, wykładamy ciastem kartoflanym, tak aby rant był wyżej, wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy 20 minut. W między czasie przygotowujemy farsz: kurki siekamy drobniej, cebule kroimy w kostkę, rozgrzewamy łyżkę oleju na którym dusimy kurki, doprawiamy je solą i pieprzem, gdy płyn odparował, a ciasto już jest gotowe przekładamy równomiernie kurki na ciasto. Śmietanę mieszamy z chilli, gałką muszkatałowa i solą, przekładamy na kurki i wstawiamy znów do piekarnika, zapiekamy 15 minut. Gotową tartę kroimy w trójkąty i wykładamy na talerze.