migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Tarta z kurkami i cebulą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszna i sycąca tarta ze słonym farszem. Składniki proste-kurki,cebula,natka, jajka i śmietana a jakie pyszne jedzonko.

Tarta z kurkami i cebulą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tarta z kurkami i cebulą

 

 

  • nadzienie:
  • 400 g kurek
  • 2 czerwone cebule
  • 6 łyżek śmietany 18 % kwaśnej
  • 2 jajka
  • sól,pieprz
  • masło do smażenia
  • 2-3 łyżki posiekanej natki

Sposób przygotowania:

Tarta z kurkami i cebulą
Przygotować kruche ciasto. Wymieszać mąkę ze solą, następnie dodać margarynę i posiekać nożem. Potem dodaćjajko i szybko zagnieśc ciasto. Gotowe ciasto uformować w kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. W tym czasie oczyścić kurki, jeśli są duże pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w półplastry a następnie zeszklić na maśle. Dodać oczyszczone kurki i wszystko razem smażyć ok 10 minut. Odstawić do wystudzenia. Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty. Na dnie ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiec ciasto przez ok 15 minut. Do podsmażonych kurek z cebulą dodać śmietanę, posiekaną natkę oraz jajka i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok 30-40 minut w temp. 180 C.
Tarta z kurkami i cebulą
Etap 1 Schłodzonym ciastem wypelić formę do tarty, na dznie nakłuc widelcem.
Tarta z kurkami i cebulą
Etap 2 Do podsmażonych kurek z cebulą dodać śmietanę, posiekaną natkę oraz jajka i dokładnie wymieszać.
Tarta z kurkami i cebulą
Etap 3 Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz.