Sposób przygotowania:
Tarta makowa ze suszonymi owocami.
Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę,posiekać z margaryną lub miękkim masłem. Jajka ugotować, przelać, obrać, przekroić, a żółtka wyjąć i pokruszyć, dodając do reszty, następnie dodać cukier puder, śmietankę, szczyptę soli. Wszystko wyrobić i zagnieść na gładką masę. Kulę ciasta wsadzić do woreczka foliowego i wstawić na pół godziny do lodówki. Blaszkę natłuścić, a ciasto schłodzone rozwałkować i wylepić nim blaszkę, szczególnie na brzegach. Piekarnik nagrzać do 200 st. C i wstawić blaszkę z ciastem na 20 min. Po upływie czasu, wysunąć blaszkę i wyłożyć na powierzchnię ciasta masę makową z wcześniej posiekanymi suszonymi owocami. Piec z 25-30 min. Po upieczeniu wystudzić, wyjąć i posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi.