marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tarta makowa ze suszonymi owocami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Wyrobić i zagnieść w kulę składniki na tartą.Schłodzić,wyjąć,rozwałkować,wylepić blachę ciastem.Podpiec ze 20 min.a z nadzieniem 30 min.

Tarta makowa ze suszonymi owocami.

Składniki:

Tarta makowa ze suszonymi owocami.

 

  • 200 g.mąki pszennej luksusowej,
  • 150 g.masła lub margaryny,
  • 4 żółtka gotowane,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Nadzienie:
  • 400 g.gotowej masy makowej bez dodatków,
  • 50 dag.suszonych i siekanych owoców(moreli,rodzynek,daktyli),
  • wiórki kokosowe do posypki,
  • tłuszcz do blachy.

Sposób przygotowania:

Tarta makowa ze suszonymi owocami.
Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę,posiekać z margaryną lub miękkim masłem. Jajka ugotować, przelać, obrać, przekroić, a żółtka wyjąć i pokruszyć, dodając do reszty, następnie dodać cukier puder, śmietankę, szczyptę soli. Wszystko wyrobić i zagnieść na gładką masę. Kulę ciasta wsadzić do woreczka foliowego i wstawić na pół godziny do lodówki. Blaszkę natłuścić, a ciasto schłodzone rozwałkować i wylepić nim blaszkę, szczególnie na brzegach. Piekarnik nagrzać do 200 st. C i wstawić blaszkę z ciastem na 20 min. Po upływie czasu, wysunąć blaszkę i wyłożyć na powierzchnię ciasta masę makową z wcześniej posiekanymi suszonymi owocami. Piec z 25-30 min. Po upieczeniu wystudzić, wyjąć i posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi.

Tagi:

beza bezy tarta