mala-madzia

mala-madzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 47]

Kulki mięsne z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kulki najlepiej smakują z sosem pieczarkowym z podsmażonymi grzybkami a do tego ziemniaczki lub kasza gryczana prażona i ogóreczki kiszone:)

Kulki mięsne z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kulki mięsne z serem

 

  • Na ok 40 pulpecików:

 

  • 4 ząbki czosnku
  • 3 kromki czerstwego chleba lnianego
  • 50 dag mięsa mielonego z łopatki
  • pęczek szczypiorku
  • 3 cebule
  • całe jajko
  • ok 20 dag sera żółtego
  • bułka tarta
  • warzywko
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka pieprzu
  • niewielka ilość tłuszczu do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kulki mięsne z serem
Do miski z mięsem wrzucamy wyciśnięty czosnek, pocięty na drobno szczypiorek, jajko, zeszkloną cebulkę, warzywko, pieprz oraz majeranek. Chleb namaczamy w zimnej wodzie a gdy będzie całkowicie nasiąknięty, odciskamy i dodajemy do miski po czym wszystko dokładnie mieszamy ręką. Ser żółty kroimy w kosteczkę (im mniejsze kawałki tym mniejsze pulpeciki będziemy mogli zrobić a im mniejsze tym smaczniejsze:)) Na duży talerz sypiemy bułkę tartą. Formujemy małe kulki mięsne i wciskamy do nich ser a następnie obtaczamy w bułce i kładziemy na patelnię z rozgrzanym wcześniej tłuszczem. Smażymy z każdej strony.
Kulki mięsne z serem
Cebulkę drobno pokrojoną należy zeszklić
Kulki mięsne z serem
Dodajemy do siebie wszystkie składniki
Kulki mięsne z serem
Całość mieszamy bardzo dokładnie w misce
Kulki mięsne z serem
Przygotowane kuleczki lądują na patelni