rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Tarta mięsno- pieczarkowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Tartę zrobiłam z myślą o tym, by odmienić swoje codzienne menu. Jest smaczna i sycąca, zadowoli każdego głodomora.

Tarta mięsno- pieczarkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta mięsno- pieczarkowa

 

  • Na blaszkę o śr. 28cm

 

  • Ciasto:
  • 350g mąki
  • 180g masła (zimne i twarde- wprost z lodówki)
  • szczypta soli
  • 4 łyżki przegotowanej wody

 

  • Farsz:
  • 0.5kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 mała czerwona cebula
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 1 mała lub pół dużej papryki
  • 1 serek topiony pieczarkowy (100g)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • ok 20 dkg sera żółtego w kawałku lub 8 plasterków
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Tarta mięsno- pieczarkowa
Ciasto: Mąkę, masło, wodę i sól siekamy ze sobą i łączymy w całość. Zawijamy w woreczek foliowy i odstawiamy do zamrażarki na ok 30 minut. Po tym czasie wyciągamy i wałkujemy między dwoma kawałkami folii. Wykładamy formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego do 200st C piekarnika (grzałka górna i dolna) i pieczemy ok 15 minut. Pieczarki myjemy i kroimy w talarki. Podlewamy odrobiną wody, delikatnie solimy i smażymy na małym ogniu. Dodajemy mięso i przyprawiamy. Smażymy. Na przyrumienioną tartę wykładamy farsz oraz krążki cebuli, paprykę i pomidorki koktajlowe. Serek topiony, jajko i jogurt miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy tartę, wierzch posypujemy serem i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 40 minut w temp. 190st C (grzałka dolna), pod koniec zmieniamy na grzałkę górną i dolną i pieczemy jeszcze 5 minut.
Tarta mięsno- pieczarkowa
Ciasto na tartę wałkujemy przez dwie folie
Tarta mięsno- pieczarkowa
gotowym ciastem wykładamy formę do tarty
Tarta mięsno- pieczarkowa
z serka, jajka i jogurtu przygotowujemy sos
Tarta mięsno- pieczarkowa
Na podpieczoną tartę wykładamy farsz, paprykę, cebulę, pomidorki, sos i ser