Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Tarta piernikowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Taka tarta z pewnością osłodzi rodzinne świętowania, piernikowy krem wprost rozpływa się w ustach.

Tarta piernikowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta piernikowa

 

  • CIASTO:
  • 150g mąki,
  • 100g masła,
  • 50g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • KREM:
  • 1 łyżka przyprawy do piernika,
  • 300ml mleka,
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 100g masła
  • 1 żółtko,
  • 2 pierniczki,
  • cukrowe gwiazdeczki

Sposób przygotowania:

Tarta piernikowa
Mąkę siekamy z zimnym masłem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Dodajemy cukier puder i żółtka, dalej siekamy, następnie rękoma zagniatamy ciasto. Tworzymy kulę i wkładamy ją na przynajmniej 1h do lodówki. Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy nim formę do tarty (24cm). Formę warto wysmarować cienko masłem. Ciasto pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, aż do zarumienienia. Zagotowujemy mleko z dodatkiem przyprawy korzennej, dodajemy kaszę mannę i gotujemy ciągle mieszając około 10 minut. Ugotowaną kaszę odstawiamy do wystudzenia. Ostudzoną kaszę mannę miksujemy z masłem, żółtkiem i cukrem pudrem aż do uzyskania kremowej konsystencji. Krem wykładamy ma kruche ciasto. Na wierzch kruszymy pierniczki. Ciasto dekorujemy cukrowymi gwiazdeczkami. Przechowujemy w lodówce. Smacznego i wesołych świąt ;)
Tarta piernikowa
Następnie dodajemy cukier puder i żółtka, chwilkę siekamy nożem
Tarta piernikowa
Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Tarta piernikowa
Zagotowujemy mleko, dodajemy przyprawę korzenną, kaszę mannę
Tarta piernikowa
Krem wykładamy ma kruche ciasto. Na wierzch kruszymy pierniczki.