Sposób przygotowania:
Tarta z pokrzywami i szparagamiCiasto:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, dodać pokrojone zimne masło i żółtko, wlać zimną wodę i szybko zagnieść ciasto. Nakłuć gęsto widelcem. Wylepić ciastem natłuszczoną okrągłą formę do tarty o średnicy około 28 cm-dno i boki. Wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
Przygotowanie nadzienia:
Pokrzywy myjemy kładziemy na sito i przelewamy wrzącą wodą osączamy.
ETAP 3:
Szparagi - zielone nie wymagają obierania, oderwać tylko zdrewniałe końce. Obwiązujemy nitką i gotujemy na stojąco 2-3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru tak, aby główki nie były zanurzone ponieważ szybko miękną. Osaczamy z wody kroimy na kawałki, tak samo siekamy pokrzywę.
Masa jajeczna:
Jajka ubijamy mikserem na puszysto, wsypujemy sól dodajemy pieprz, wlewamy śmietanę oraz starty ser mieszamy masę.
Przygotowanie tarty:
Na ciasto kruche wykładamy zielone warzywa-szparagi i pokrzywę tak, aby równomiernie pokryły ciasto,
ETAP 6:
Zalewamy warzywa masą jajeczną z serem, wstawiamy do nagrzanego do 200*c piekarnika, zmniejszamy temp do 180*c i pieczemy około 30 minut. Po wyjęciu z pieca kroimy i podajemy.Smakuje też rewelacyjnie na zimno.
Smacznego!
karola25
2milutka
bardzo smaczne ;)
lukrowanepierniczki