SUPERPRZEPIS

Tarta z pokrzywami i szparagami

  • 3
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Tarta z pokrzywami i szparagami Więcej zdjęć (2)

Kiedy szparagi pojawiają się w sklepach to znak, że wiosna zawitała na dobre. Pokrzywy są młodziutkie, połączyłam te dwa smaki i wyczarowałam takie oto danie. Korzystajmy, bo sezon na szparagi trwa zdecydowanie za krótko!

Składniki:

Tarta z pokrzywami i szparagami

Ciasto kruche:

Nadzienie:

  • 1/2 kg zielonych szparagów
  • 2 garście młodych pokrzyw

Masa jajeczna:

Sposób przygotowania:

Tarta z pokrzywami i szparagami

Ciasto:

Tarta z pokrzywami i szparagami
Z podanych składników w przepisie zagniatamy ciasto kruche wylepiamy formę

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, dodać pokrojone zimne masło i żółtko, wlać zimną wodę i szybko zagnieść ciasto. Nakłuć gęsto widelcem. Wylepić ciastem natłuszczoną okrągłą formę do tarty o średnicy około 28 cm-dno i boki. Wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia.

Przygotowanie nadzienia:

Tarta z pokrzywami i szparagami
dwie garscie pokrzyw myjemy sparzamy wrzątkiem na sicie osączamy

Pokrzywy myjemy kładziemy na sito i przelewamy wrzącą wodą osączamy.

ETAP 3:

Tarta z pokrzywami i szparagami
Ugotowane szparagi osączamy z wody kroimy pokrzywę siekamy

Szparagi - zielone nie wymagają obierania, oderwać tylko zdrewniałe końce. Obwiązujemy nitką i gotujemy na stojąco 2-3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru tak, aby główki nie były zanurzone ponieważ szybko miękną. Osaczamy z wody kroimy na kawałki, tak samo siekamy pokrzywę.

Masa jajeczna:

Tarta z pokrzywami i szparagami
Jajka ubijamy ze śmietaną oraz startym serem doprawiamy do smaku

Jajka ubijamy mikserem na puszysto, wsypujemy sól dodajemy pieprz, wlewamy śmietanę oraz starty ser mieszamy masę.

Przygotowanie tarty:

Tarta z pokrzywami i szparagami
Na cieście kruchym rozkładamy równomiernie zielone warzywa

Na ciasto kruche wykładamy zielone warzywa-szparagi i pokrzywę tak, aby równomiernie pokryły ciasto,

ETAP 6:

Tarta z pokrzywami i szparagami
tarta pod jajeczną masą przed wstawieniem do piekarnika, smacznego!

Zalewamy warzywa masą jajeczną z serem, wstawiamy do nagrzanego do 200*c piekarnika, zmniejszamy temp do 180*c i pieczemy około 30 minut. Po wyjęciu z pieca kroimy i podajemy.Smakuje też rewelacyjnie na zimno.
Smacznego!