SUPERPRZEPIS

Cukiniowa tarta pieczona bez formy

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Cukiniowa tarta pieczona bez formy Więcej zdjęć (5)

Cukinia to warzywo, które świetnie sprawdza się do przygotowania różnego rodzaju dań i deserów. Oczywiście najczęściej chyba wchodzi w skład lecza. Ja jednak lubię z nią eksperymentować. Tym razem powstała rustykalna tarta!

Składniki:

Cukiniowa tarta pieczona bez formy

CIASTO:

  • 260 g mąki,
  • 1 duże jajko,
  • ok 2 łyżki wody,
  • ok 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 płaska łyżeczka tymianku,
  • 130 gram masła,
  • 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia.

NADZIENIE:

  • 1 jajko,
  • ok 80 gram sera żółtego,
  • pojedynczy filet z kurczaka (duży),
  • 1 mała cukinia żółta,
  • 1 mała cukinia zielona,
  • 1 czerwona papryka średniej wielkości,
  • 1 kopiata łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • świeżo mielona sól morska,

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Cukiniowa tarta pieczona bez formy

ETAP 1

Cukiniowa tarta pieczona bez formy
Przygotowujemy składniki nadzienia

NADZIENIE:
Cukinie kroimy w plasterki około 4 mm. Pokrojoną partiami obsmażamy delikatnie z dwóch stron na patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starty łączymy z jajkiem. Filet myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku i przysmażamy. Paprykę kroimy w kostkę i delikatnie obsmażamy.

ETAP 2

Cukiniowa tarta pieczona bez formy
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

CIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki.

ETAP 3

Cukiniowa tarta pieczona bez formy
Gotowe ciasto schładzamy w lodówce

Zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy około 50 minut.

ETAP 4

Cukiniowa tarta pieczona bez formy
Na środek ciasta wykładamy składniki nadzienia

Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm. Środek ciasta smarujemy masą serową (starty ser wymieszany z jajkiem) pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines. Na ser wykładamy przysmażony filet, natką pietruszki oraz paprykę.

ETAP 5

Cukiniowa tarta pieczona bez formy
Cukinie układamy naprzemiennie kolorami

Całość przykrywamy plasterkami cukinii. Cukinie układamy naprzemiennie używając koloru zielonego i żółtego.

ETAP 6

Cukiniowa tarta pieczona bez formy
Zawinięte brzegi smarujemy jajkiem

Pozostawiony „margines” ciasta zawijamy do środka nakładając go na warzywa. Zawinięte brzegi dociskamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Całość (zarówno cukinie jak i brzegi) posypujemy ziołami prowansalskimi.
Uformowaną tatrę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 35 -40 minut w 180°C. Gotową wyjmujemy i podajemy na ciepło.


Tagi:

tarta cukinia