Sposób przygotowania:
Cukiniowa tarta pieczona bez formyETAP 1
NADZIENIE:
Cukinie kroimy w plasterki około 4 mm. Pokrojoną partiami obsmażamy delikatnie z dwóch stron na patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starty łączymy z jajkiem. Filet myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku i przysmażamy. Paprykę kroimy w kostkę i delikatnie obsmażamy.
ETAP 2
CIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki.
ETAP 3
Zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy około 50 minut.
ETAP 4
Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm. Środek ciasta smarujemy masą serową (starty ser wymieszany z jajkiem) pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines. Na ser wykładamy przysmażony filet, natką pietruszki oraz paprykę.
ETAP 5
Całość przykrywamy plasterkami cukinii. Cukinie układamy naprzemiennie używając koloru zielonego i żółtego.
ETAP 6
Pozostawiony „margines” ciasta zawijamy do środka nakładając go na warzywa. Zawinięte brzegi dociskamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Całość (zarówno cukinie jak i brzegi) posypujemy ziołami prowansalskimi.
Uformowaną tatrę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 35 -40 minut w 180°C. Gotową wyjmujemy i podajemy na ciepło.
marietta