SUPERPRZEPIS

Pizza na grzankowym spodzie

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pizza na grzankowym spodzie Więcej zdjęć (2)

Dodanie grzanek z chleba do ciasta na pizze dodaje jej dodatkowej chrupkości i ciekawie wpływa na wygląd.

Składniki:

Pizza na grzankowym spodzie

ciasto:

sos:

dodatkowo:

  • 1 opakowanie sera mozzarella
  • kilka plasterków salami
  • 20 dag żółtego sera
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała cebula
  • zioła do pizzy

Sposób przygotowania:

Pizza na grzankowym spodzie

ETAP 1:

Pizza na grzankowym spodzie
Chleb pokroić na malutką kosteczkę bo tak jest najlepszy.

Chleb pokroić na bardzo drobną kostkę i zrumienić na patelni ( ja to robię bez tłuszczu). Drożdże wymieszać w ciepłej wodzie i wlać do przesianej mąki, dodać przyprawy i olej, zagnieść gładkie ciasto ( najlepiej robotem). Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia, grzanki wsypać do ciasta po wyrośnięciu i delikatnie razem z nim jeszcze raz zagnieść, podzielić na dwie części.

ETAP 2:

Pizza na grzankowym spodzie
Ciasto bardzo cienko rozwałkować na placek.

Pomidory obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części i przełożyć na patelnię dodać czosnek pokrojony w plasterki i oliwę, pomidory postawić na gazie i rozgotować, następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i bazylią, odparować nadmiar soku.

Ciasto cienko rozwałkować na dwa placki i ułożyć na papierze do pieczenia, a papier na kratce z piekarnika,

ETAP 3:

Pizza na grzankowym spodzie
Pizze zapełnić dodatkami i upiec w gorącym piekarniku.

posmarować sosem pomidorowym, posypać startym serem, ułożyć cienko pokrojona paprykę, cebulę i porwane plasterki salami na koniec ser mozzarella, posypać ziołami niewielka ilością ziaren słonecznika lub dyni.

Obie pizze piec osobno w piekarniku nagrzanym do 200-210 st około 15 minut, podawać zaraz po upieczeniu.