Sposób przygotowania:
Pizza na grzankowym spodzieETAP 1:
Chleb pokroić na bardzo drobną kostkę i zrumienić na patelni ( ja to robię bez tłuszczu). Drożdże wymieszać w ciepłej wodzie i wlać do przesianej mąki, dodać przyprawy i olej, zagnieść gładkie ciasto ( najlepiej robotem). Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia, grzanki wsypać do ciasta po wyrośnięciu i delikatnie razem z nim jeszcze raz zagnieść, podzielić na dwie części.
ETAP 2:
Pomidory obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części i przełożyć na patelnię dodać czosnek pokrojony w plasterki i oliwę, pomidory postawić na gazie i rozgotować, następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i bazylią, odparować nadmiar soku.
Ciasto cienko rozwałkować na dwa placki i ułożyć na papierze do pieczenia, a papier na kratce z piekarnika,
ETAP 3:
posmarować sosem pomidorowym, posypać startym serem, ułożyć cienko pokrojona paprykę, cebulę i porwane plasterki salami na koniec ser mozzarella, posypać ziołami niewielka ilością ziaren słonecznika lub dyni.
Obie pizze piec osobno w piekarniku nagrzanym do 200-210 st około 15 minut, podawać zaraz po upieczeniu.