jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tarta serowa z porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

To pyszne połączenia czekolady, sera i owoców. Doskonały na każdą okazję. Można użyć mrożonych owoców do jego wykonania.

Tarta serowa z porzeczką

Składniki:

Tarta serowa z porzeczką

 

  • Tortownica lub tarta o średnicy 26 cm

 

 

  • Kruszonka:
  • 0,5 szklanki mąki,
  • 5 dag cukru,
  • 10 dag masła

 

Sposób przygotowania:

Tarta serowa z porzeczką
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.Gotowym ciastem wykładamy boki i dno formy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. 

SER: Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy ser, mąkę, czekoladę starta na tarce oraz alkohol. Masę serową wylewamy na ciasto kruche. Na ser wykładamy porzeczkę. Całość oprószamy kruszonką. Ciasto pieczemy w 180°C prze około 50 minut. 

KRUSZONKA: Składniki kruszonki łączymy razem w misce, rozcierając je w dłoniach.