Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

tarta serowo jabłkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

zastanawiałam się czy można zrobić szarlotkę i sernik za jednym razem - można a do tego ciasto jest pyszne

tarta serowo jabłkowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

tarta serowo jabłkowa

 

  • 200g mąki pszennej,
  • 100g maki kukurydzianej,
  • szczypta soli,
  • 50g białego cukru,
  • 150g margaryny,
  • 2 żółtka.
  • 4 jabłka,
  • cynamon (ile kto lubi),
  • cukier (tylko jeśli jabłka są kwaśne),
  • aok z połowy cytryny
  • 250 g twarogu,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 0,5 opakowania budyniu waniliowego,
  • 1 jajko,
  • ewentualnie 1-2 łyżki cukru.

 

Sposób przygotowania:

tarta serowo jabłkowa
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i cukier, następnie dodajemy zimną margarynę i całość siekamy nożem, albo rozdrabniamy w palcach (albo jak w moim przypadku siekaczką do E.W.) Na koniec dodajemy żółtka i zagniatamy. ciastem wylepiamy formę do tarty i wrzucamy na jakieś 15 minut do zamrażarki.
Następnie nakłuwamy widelcem i wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni
Jabłka ścieramy na grubej tarce, zalewamy sokiem z cytryny i smażymy na patelni.powstałą masę wylewamy na kruche ciasto.
Ser ucieramy z jajkiem cukrem i budyniem na gładką masę, wylewamy na jabłka.
Jeśli zostanie nam kruchego ciasta obsypujemy nim wierzch tarty.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut ale włączamy tylko górną grzałkę
tarta serowo jabłkowa
na ciasto wykładamy ser, jadłka i resztę kruchego ciasta i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni