pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Tarta Serowo-śliwkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Fajne połączenie sernika i śliwek w formie łatwej w wykonaniu tarty.Słodkawy i lekko mdławy smak sernika przełamują soczyste i kwaskowate śliwki,pyszności :)

Tarta Serowo-śliwkowa

Składniki:

Tarta Serowo-śliwkowa

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta Serowo-śliwkowa
Przygotowujemy ciasto: Mąkę i cukier przesiewamy na stolnicę,dodajemy cukier waniliowy i masło a następnie nożem wszystko razem dokładnie siekamy .Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.Gotowe ciasto owijamy folią do żywności i odkładamy na 1 godz do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto,rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do arty.Ciasto podpiekamy 15 min w 180°C. Przygotowujemy masę serową: Wszystkie składniki na masę wkładamy do dużej miski i miksujemy razem aż się połączą ( nie potrzeba dłużej) Tak przygotowaną masę serową wylewamy na podpieczone ciasto,lekko wyrównujemy i układamy umyte i pokrojone śliwki. Tartę pieczemy w 180°C przez 35-40 min . Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.