jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tarta śliwkowa pod orzechową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Trata była tak pyszna, że od razu ja powtórzyłam. Jedna okazała się być za mało!!!!! Po kawałku po kawałku i znikła zanim zdążyła zrobić zdjęcie!

Tarta śliwkowa pod orzechową kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta śliwkowa pod orzechową kruszonką

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta śliwkowa pod orzechową kruszonką
CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je. Gdyby nie chciało się dobrze kleić dodajemy łyżkę wody. Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim przygotowaną formę na tarte (wysmarowaną tłuszczem). Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manną. 
OWOCE: Śliwki myjemy i osuszamy. Tak przygotowane przekrawamy, usuwamy pestki i układamy na wyłożonym cieście kruchym. Należy pamiętać by układać skórką do dołu. Na owoce wykładamy kruszonkę 
KRUSZONKA: Wszystkie składniki umieszczamy w misce. W dłoniach rozkruszamy je, tak by powstała kruszonka. Gotową wykładamy na śliwki. Tarte wstawiamy do piekarnika na około 40 minut. Upieczoną studzimy. Smacznego!

Tarta śliwkowa pod orzechową kruszonką
Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną formę
Tarta śliwkowa pod orzechową kruszonką
na cieście oprószonym kaszą układamy owoce
Tarta śliwkowa pod orzechową kruszonką
W misce umieszczamy składniki kruszonki.
Tarta śliwkowa pod orzechową kruszonką
gotową kruszonkę wykładamy na owoce. pieczemy całość