Sposób przygotowania:
Tarta waniliowa z żurawiną
Przesianą mąkę wymieszać z otrębami. Dodać szczyptę soli oraz cukier. Posiekać zimne masło. Rozetrzeć sypkie składniki z masłem i dołożyć dwa żółtka. Szybko wyrobić, jeśli nie będzie się chciało zlepić dodać łyżkę lub dwie zimnej wody. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 2 godziny. Przygotować masę. Ubić żółtka z cukrem i wymieszać z mąką. Mleko z dodatkiem wanilii zagotować. Wrzące mleko wlewać do ubitych żółtek i energicznie mieszać. Doprowadzić masę do wrzenia i po kilkudziesięciu sekundach zdjąć z palnika. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko i wyłożyć na natłuszczoną blachę. Nakłuć ciasto widelcem, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika- podpiec( ok. 7-10 minut). Na podpieczone ciasto wylać przestudzony krem i ułożyć na kremie warstwę żurawiny. Białka ubijać ze szczyptą soli i stopniowo dodawać cukier. Powstała pianę wyłożyć na żurawinę. Piec razem około 30 minut w temperaturze ca 200 stopni.
kołczu
Ania Hosz