Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Tarta waniliowa z żurawiną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tarta powstała na potrzeby lekcji gramatyki:)

Tarta waniliowa z żurawiną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tarta waniliowa z żurawiną

 

  • ciasto:

 

  • mąka pszenna – 1,5 szklanki,
  • otręby owsiane- ½ szklanki,
  • otręby orkiszowe- ½ szklanki,
  • masło – 150-175 g,
  • żółtka- 2 szt,
  • cukier - 2 łyżki,
  • sól - szczypta,
  • woda zimna- 40 ml;
  • krem:

 

 

  • wierzch bezowy:

 

  • białka – 3 szt,
  • cukier puder- 10 g,
  • sól- mała szczypta.

Sposób przygotowania:

Tarta waniliowa z żurawiną
Przesianą mąkę wymieszać z otrębami. Dodać szczyptę soli oraz cukier. Posiekać zimne masło. Rozetrzeć sypkie składniki z masłem i dołożyć dwa żółtka. Szybko wyrobić, jeśli nie będzie się chciało zlepić dodać łyżkę lub dwie zimnej wody. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 2 godziny. Przygotować masę. Ubić żółtka z cukrem i wymieszać z mąką. Mleko z dodatkiem wanilii zagotować. Wrzące mleko wlewać do ubitych żółtek i energicznie mieszać. Doprowadzić masę do wrzenia i po kilkudziesięciu sekundach zdjąć z palnika. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko i wyłożyć na natłuszczoną blachę. Nakłuć ciasto widelcem, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika- podpiec( ok. 7-10 minut). Na podpieczone ciasto wylać przestudzony krem i ułożyć na kremie warstwę żurawiny. Białka ubijać ze szczyptą soli i stopniowo dodawać cukier. Powstała pianę wyłożyć na żurawinę. Piec razem około 30 minut w temperaturze ca 200 stopni.
Tarta waniliowa z żurawiną
Mąkę wymieszać z otrębami, solą i cukrem a potem zagnieść z żółtkami i masłem.
Tarta waniliowa z żurawiną
Schłodzonym i rozwałkowanym ciastem wyłożyć blachę.
Tarta waniliowa z żurawiną
Na podpieczone ciasto wylać schłodzony krem i ułożyć żurawinę.