SUPERPRZEPIS

Tarta warzywna z cukinią

  • Gatita
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Tarta warzywna z cukinią Więcej zdjęć (2)

Tarta warzywna na cieście francuskim to idealna i prosta propozycja na przekąskę lub danie obiadowe. Ważne jest tylko, aby warzywa były odsączone, bo wtedy się upieką a nie uduszą w swoim soku.

Składniki:

Tarta warzywna z cukinią

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta warzywna z cukinią
Warzywa myjemy i wycieramy do sucha. Cukinie kroimy na cieniutkie plasterki (nie posiadam mandoliny, więc cukinie i bakłażana pokroiłam na krajalnicy), układamy na desce lub ociekaczu zlewozmywaka, delikatnie solimy. Pomidory i mozzarellę również kroimy w miarę cienkie plasterki i również zostawiamy do odcieknięcia. U mnie trwało to około 1 godziny. Gdy później warzywa i ser położymy na podpieczonym cieście, nie puszczą one zbyt wiele soku i ciasto będzie chrupiące, a nie wodniste. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i po 10 minutach przekładamy je do natłuszczonej formy, wywijając delikatnie jego brzegi na zewnątrz, nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez około 10 minut. Bakłażana kroimy w cieniutkie plasterki, pokrojoną cukinię i pomidory delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na podpieczonym cieście. Zasada jest taka, układamy 2-3 plasterki cukinii, a następnie po plasterku pomidora, bakłażana i mozzarelli. Wystające brzegi ciasta zawijamy do środka, warzywa delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek, pieprzymy i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Tarta powinna się ładnie przyrumienić. Tartę wyjmujemy z piekarnika, delikatnie solimy, odstawiamy na 10 minut, aby mozzarella trochę zastygła i podajemy posypana świeżą bazylią.
Tarta warzywna z cukinią
Tarta warzywna z cukinią, bakłażanem i mozzarellą