SUPERPRZEPIS

Tarta Wielkanocna

  • Polpal
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Tarta Wielkanocna Więcej zdjęć (3)

Wyjątkowo smaczny dodatek do świątecznego stołu z powszechnych składników.

Składniki:

Tarta Wielkanocna

 

  • 1 gotowe ciasto na spód
  • ok 300 g szynki
  • 2/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • ok. 200 g zupy grzybowej skondensowanej
  • 3 brązowe pieczarki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
  • masła, 1 jajko, odrobina soli i masła do wysmarowania 22 - 23 cm formy do pieczenia

Sposób przygotowania:

Tarta Wielkanocna
Ciasto rozmrozić (jeśli jest zamrożone), nakłuć widelcem i upiec w temp. 200 C ok. 12 do 15 minut i pozwolić aby ostygło. Następnie pokroić szynkę w kawałki i wyłożyć na dno upieczonego ciasta. Pieczarki pokroić w plasterki, szczypior w kawałki. W misce wymieszać razem kwaśną śmietanę, zupę grzybową prosto z puszki nie rozcieńczoną, jajka, szczypior, pieczarki i śmietanę, dodać soli i pieprzu do smaku. Wyłożyć masę na szynkę, przykryć brzeg ciasta folią aluminiową, żeby się nie przypiekło za bardzo i piec w temp 200 C ok 45 minut, jest gotowe gdy nóż wbity blisko środka wyjdzie suchy.
Tarta Wielkanocna
Podstawowe składniki do smacznej tarty wielkanocnej.
Tarta Wielkanocna
Tarta wielkanocna po upieczeniu, pyszności...