lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Tarta wytrawna z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaki różnorodne przeplatają się podczas jedzenia , pyszności .

Tarta wytrawna z kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta wytrawna z kurczakiem

 

  • Ciasto na tarte:

 

 

  • masło chłodne posiekane 125 gram

 

 

  • szczypta soli
  • Farsz do tarty:

 

  • pierś z kurczaka 300 gram

 

 

  • fasolka czerwona z puszki z 20 ziarenek

 

  • 2 jaja

 

  • jogurt naturalny ( miałam Bakoma )1 szklanka

 

 

  • oregano 1 łyżeczka

 

 

  • szczypta chili

 

  • papryka węgierska mielona szczypta

 

  • szczypta białego pierzu

Sposób przygotowania:

Tarta wytrawna z kurczakiem
Ciasto na tarte: Z powyższych składników zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Wykonanie: 1. Fasolkę szparagową kroimy w mniejsze kawałki i dusimy na patelni . 2. Dodajemy pierś z kurczaka pokrojona w kostkę ,doprawioną solą cytrynową , pieprzem białym i papryką mieloną węgierską. 3. Smażymy razem na oleju rzepakowym aż pierś się usmaży wtedy dodajemy fasolkę czerwoną , mieszamy chwilę i przekładamy do miski do ostygnięcia . 4. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy przekładamy do formy 26 cm ( miałam ceramiczną) wysmarowaną margaryną nakłuwamy widelcem . Zapiekamy w piecu koło 20 minut w 180 stopniach do lekkiego zarumienienia i wyjmujemy zostawiamy do przestygnięcia . 5. Przekładamy farsz. 6. Do miseczki wkładamy szklankę jogurtu dodajemy jaja , bazylie ,oregano i czosnek sprasowany. 7. Zamieszanym jogurtem zalewamy farsz i wstawiamy do pieca na 20 minut.
Tarta wytrawna z kurczakiem
Zwyrobionego schłodzonego ciasta wałkujemy koło przekladamy do formy i pieczemy
Tarta wytrawna z kurczakiem
Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia
Tarta wytrawna z kurczakiem
Usmażone warzywka z kurczakiem przekładam do ostudzonej tarty
Tarta wytrawna z kurczakiem
Zalewam przygotowanym jogurtem i wsatwiam do pieca na 25 minut