Sposób przygotowania:
Tarta wytrawna z kurczakiem
Ciasto na tarte: Z powyższych składników zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Wykonanie: 1. Fasolkę szparagową kroimy w mniejsze kawałki i dusimy na patelni . 2. Dodajemy pierś z kurczaka pokrojona w kostkę ,doprawioną solą cytrynową , pieprzem białym i papryką mieloną węgierską. 3. Smażymy razem na oleju rzepakowym aż pierś się usmaży wtedy dodajemy fasolkę czerwoną , mieszamy chwilę i przekładamy do miski do ostygnięcia . 4. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy przekładamy do formy 26 cm ( miałam ceramiczną) wysmarowaną margaryną nakłuwamy widelcem . Zapiekamy w piecu koło 20 minut w 180 stopniach do lekkiego zarumienienia i wyjmujemy zostawiamy do przestygnięcia . 5. Przekładamy farsz. 6. Do miseczki wkładamy szklankę jogurtu dodajemy jaja , bazylie ,oregano i czosnek sprasowany. 7. Zamieszanym jogurtem zalewamy farsz i wstawiamy do pieca na 20 minut.