marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta z agrestem i bitą śmietaną.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto wyrobić,zagnieść i dać do lodówki na pół godziny.Agrest opłukać,oczyścić.Blaszkę natłuścić i wysypać bułką tartą,wyłożyć ciasto.Piec

Tarta z agrestem i bitą śmietaną.

Składniki:

Tarta z agrestem i bitą śmietaną.

 

  • 1/2 kg.mąki pszennej,
  • 1 szklanki cukru,
  • pół kostki margaryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 szklanki śmietanki 18%,
  • 2 żółtka,
  • 15 dag. agrestu,
  • bita śmietana w sprayu.
  • tłuszcz na blachę,
  • bułka tarta.

Sposób przygotowania:

Tarta z agrestem i bitą śmietaną.
Dać na stolnicę mąkę przesianą z proszkiem,pół kostki margaryny i posiekać długim,ostrym nożem,dodać żółtka,cukier i śmietankę. Wyrobić i zagnieść,podsypać mąką przy tym,a potem dać do lodówki w folii na pół godziny.W tym czasie natłuścić formę do tar- -tej,a owoce agrestu opłukać pod bieżącą wodą i osączyć.Nagrzać piekarnik do 170-200 st.C.Ciasto wyłożyć na formę,pozalepiać brzegi formy,nasypać agrestu na całą powierzchnię.Wsadzić do piekarnika i piec ok.40-45 min.Po upieczeniu wyjąć,ostudzić i ude- -korować bitą śmietaną przed podaniem.

Tagi:

tarta