Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybkie w przygotowaniu, pachnące owocami

Tarta z ananasem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta z ananasem

 

  • 30 dag mąka,
  • 15 dag masło,
  • 2 szt jajka,
  • 2 łyżki sok z cytryny,
  • 3 łyżki cukier puder,
  • 1 łyżeczka otarta skórka z cytryny,
  • 1 puszka ananasy,
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Tarta z ananasem
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i masło, dokładnie posiekać. Następnie dodać żółtka, otartą skórkę z cytryny i sztywno ubitą pianę z białek, zagnieść ciasto. 1/4 ciasta włożyć do zamrażalnika, pozostałe do lodówki na pół godziny. Ciasto z lodówki rozwałkować i wylepić przygotowaną formę do tarty, nakłuć dno widelcem i włożyć na 10 minut do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Podpieczone ciasto wyjąć, ułożyć odsączone z zalewy ananasy, na wierzch zetrzeć na tarce o dużych otworach ciasto z zamrażalnika. Ponownie włożyć do piekarnika i piec około 25 minut w temp 180 stopni.
Tarta z ananasem
Etap 1

Tagi:

jajko jajka tarta