Sposób przygotowania:
Tarta z aronią i jabłkiem pieczona bez formyETAP 1
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: masło, jajko, sól, proszek do pieczenia. Zagniatamy je. Gotowe odstawiamy na ok 30 minut do lodówki.
ETAP 2
Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 35 cm. Środek ciasta posypujemy kaszą manną, a następnie płatki migdałowymi, pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines.
ETAP 3
Na sypkie składniki wykładamy równą warstwę aronii. Na aronię wykładamy kostki jabłek.
ETAP 4
Pozostawione brzegi ciasta zawijamy do środka nakładając je na owoce. Delikatnie je dociskamy, by w trakcie pieczenie nie rozchyliły się. Następnie smarujemy je roztrzepanym jakiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Cukrem posypujemy także owoce.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 35 minut w 180°C. Gotowa wyciągamy i studzimy.
Przed podaniem oprószamy deser delikatnie cukrem pudrem.
ETAP 5
NADZIENIE: Aronię dobrze jest przygotować nieco wcześniej, zanim przystąpimy do wykonania tarty. Umytą i odsączoną z wody aronie umieszczamy w garnku. Dodajemy do niej cukier oraz sok z cytryny. Owoce gotujemy do momentu jak zmiękną i puszczą sok.
Tak przygotowane zdejmujemy z ognia i studzimy. Po przestudzeniu aronię odsączamy z uzyskanego soku.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i oprószamy cynamonem.