jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Tarta z aroniowym budyniem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche ciasto w połączeniu z budyniem zawsze się sprawdza. Moja ostatnia tarta kryje w sobie aroniowy budyń. Budyń fajnie smakuje, ma przyjemny cytrynowy posmak i piękny, mocny kolor. Polecam.

Tarta z aroniowym budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z aroniowym budyniem

CIASTO KRUCHE

  • 250 g mąki,
  • 3 żółtek,
  • 50 gram cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 margaryny mlecznej

ARONIOWY BUDYŃ

  • 1 i 1/3 szklanki aronii,
  • woda,
  • 1 budyń waniliowy,
  • cukier do smaku,
  • sok z 1 cytryny

DODATKOWO:

  • tłuszcz do posmarowania formy,
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Tarta z aroniowym budyniem

ETAP 1

Tarta z aroniowym budyniem
składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

CIASTO KRUCHE:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Do przesianej dodajemy pozostałe składniki ciasta.

Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie krótko zagniatamy do połączenia się. Gotowe ciasto dzielimy na dwie nierówne części.

ETAP 2

Tarta z aroniowym budyniem
formę na tarte wykładamy ciastem

Formę na tarte smarujemy tłuszczem. Większą częścią przygotowanego ciasta wykładamy dno i boki tarty. Spód nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.

Drugą część ciasta wkładamy do lodówki.

ETAP 3

Tarta z aroniowym budyniem
umytą aronię umieszczamy w garnku

BUDYŃ:
Umytą aronię przekładamy do garnka. Dodajemy do niej łyżkę cukru i delikatnie podlewamy wodą. Podgrzewamy ją do momentu jak stanie się miękka i puści sok.

ETAP 4

Tarta z aroniowym budyniem
gotujemy aroniowy budyń

Tak przygotowaną miksujemy jak najdokładniej łącząc z sokiem z cytryny. W wodzie rozpuszczamy budyń.

Wody ma być tyle by w sumie uzyskać 0,5 litra gotowego budyniu. Potrzeba około 1 szklanki. Wszystko zależy od tego jak soczysta, była aronia.

Otrzymaną mieszaninę wlewamy do gotujących się owoców.

ETAP 5

Tarta z aroniowym budyniem
środek ciasta wykładamy budyniem

Całość zagotowujemy i ewentualnie słodzimy do smaku. Lekko przestudzony budyń wykładamy na środek ciasta kruchego.

ETAP 6

Tarta z aroniowym budyniem
schłodzone ciasto ścieramy na budyń

Na wierzch budyniu ścieramy schłodzone ciasto kruche.

Tatrę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 45 minut w 180°C do zrumienienia. Gotową wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.