Sposób przygotowania:
Quiche pełnoziarniste z bobem, papryką i szynką
Przygotowanie: 1.Składniki na ciasto ugnieść i ugniecioną kule włożyć do lodówki na ok.30 min 2. Papryki pokroić na 4 części i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 st., piec aż skórka stanie się czarna a następnie gorące papryki prosto z piekarnika włożyć do miski z zimną wodą (skórki będą schodzić bardzo łatwo), zdjąć skórkę i papryki pokroić w paseczki. 3. Bób ugotować według wskazówek na opakowaniu producenta, nast. postępować podobnie jak z papryką, kiedy bób będzie miękki wodę odlać a bób przełożyć do misy z zimną wodą i obrać ze skórki. 4. Jajka rozbełtać ze startym serem, posiekanym tymiankiem ( część tymianku można zostawić do ozdoby dania) oraz śmietanką, przyprawić sporą ilością pieprzu i ok. 0,5 łyż soli. 5. Szynkę pokroić w drobniejsze paseczki. 6. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm i wyłożyć na posmarowaną lekko masłem blachę (ciasto z mąki pełnoziarnistej nie jest takie plastyczne jak ciasto z mąki pszennej, dlatego w rezultacie po prostu wyklejałam blachę kawałkami ciasta), nakłóć widelcem spód i piec w piekarniku przez ok.25 min. 7. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nie bób z papryką pieczoną, zalać wcześniej przygotowaną masą jajeczną i u góry wyłożyć plasterki szynki. Ponownie włożyć do piekarnika na ok.30 min, kiedy to masa jajeczna się zetnie wyjąć z piekarnika. Podawać ze świeżym tymiankiem.