madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 533]

Tarta z borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

krucha tarta z słodkim budyniem i borówkowym wierzchem. Zjadają wszyscy ze smakiem idealny podwieczorek.

Tarta z borówkami

Składniki:

Tarta z borówkami

Ciasto

Krem budyniowy

Sposób przygotowania:

Tarta z borówkami

ETAP 1:

Tarta z borówkami
Do miski wkładamy wszystkie produkty na ciasto

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy pokrojone na kawałki masło, następnie żółtka, cukier, sól oraz wodę i zagniatamy ciasto.

Zagniatamy je do momentu aż uzyskamy jednolitą konsystencję a ciasto będzie ładnie odchodzić od ręki.

ETAP 2:

Tarta z borówkami
Ciasto po wylepieniu formy gęsto nakłuwamy widelcem

Formę do tarty smarujemy tłuszczem, a w następnej kolejności wylepiamy zagniecionym ciastem.

Bardzo gęsto nakłuwamy widelcem dzięki czemu ciasto nam się równo upiecze.

Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.

Po upieczeniu wyjmujemy i pozostawiamy do wystudzenia.

ETAP 3:

Tarta z borówkami
Miksujemy krem z żółtek razem z mlekiem i mąką

Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem, w następnej kolejności dodajemy połowę mleka i mąkę pszenną, a następnie miksujemy razem na jednolite ciasto.

ETAP 4:

Tarta z borówkami
Przestudzony budyń wlewamy na wystudzone ciasto

Pozostałe mleko zagotowujemy z masłem i wlewamy ciasto z żółtkami.

Gotujemy budyń intensywnie mieszając aby nam się nie przypalił.

Pozostawiamy aby wystygł. Przestudzony budyń wlewamy na wystudzone ciasto.

ETAP 5:

Tarta z borówkami
Na wierzchu układamy umyte owoce

Borówki płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem a następnie układamy na kremie budyniowym lekko wciskając je w krem.

Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i pieczemy też 20 minut.

Przed podaniem możemy pokroić na kawałki i każdy z nich udekorować kleksem śmietany i listkami mięty