Renia_Kawa

Renia_Kawa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Tarta z cukinią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Młodą cukinią można teraz kupić bez trudu. Trudno przecenić jej walory smakowe i zastosowanie w kuchni.

Tarta z cukinią

Składniki:

Tarta z cukinią

 

Sposób przygotowania:

Tarta z cukinią
Z mąki, masła, jednego jajka i szczypty soli zagniatamy ciasto. Następnie wykładamy formę do tarty tymże ciastem, nakłuwamy go widelcem i wkładamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Cukinię dokładnie myjemy, nie obieramy i nie wydrążamy nasion (w młodej cukinii skórka jest miękka, a nasiona są malutkie). Następnie cukinię kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na durszlak i obficie solimy dokładnie mieszając. Po około godzinie cukinia zmięknie, należy ją dokładnie wypłukać i bardzo solidnie wycisnąć. Ciasto podpiekamy kwadrans w piekarniku na najniższym poziomie w temperaturze 200 (dwieście) stopni. W międzyczasie w osobnym naczyniu roztrzepujemy jogurt z dwoma jajkami, szczyptą pieprzu i soli. Dodajemy wyciśniętą cukinię i dokładnie mieszamy. Na podpieczone ciasto układamy plastry żółtego sera (staramy się aby spód był dokładnie pokryty) i wylewamy farsz. Wszystko wkładamy do gorące piekarnika na najniższy poziom i pieczemy minimum 40 (czterdzieści) minut w temperaturze 200 (dwieście) stopni. Smacznego!