Sposób przygotowania:
Tarta katalońska z wiśniami
Ciastem francuskim wykładamy torownicę o średnicy 22 cm, przykrywamy papierem do pieczenia, napełniamy grochem lub specjalnymi kulkami, które obciążą ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około 15 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika, usuwamy obciążenie, zdejmujemy papier i wstawiamy je ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut. Jeśli spód się podniesie, co jest normalne w przypadku ciasta francuskiego, przyklepujemy je łopatką i pieczemy dalej. Spód powinien być płaski. Upieczone ciasto studzimy. W garnku umieszczamy wiśnie, dolewamy wody, dodajemy cukier i całość zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody i wlewamy do gotujących się wiśni. Mieszamy całość do ponownego zagotowania. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną frużelinę wykładamy na ciasto. W garnku z grubym dnem zagotowujemy 1 szklankę mleka ze skórką cytrynową. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, wlewamy 0,5 szklanki mleka, dodajemy oba rodzaje mąki i miksujemy, aby pozbyć się grudek. Całość wlewamy na gotujące się mleko i cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Lekko studzimy i jeszcze ciepłe wykładamy na warstwę wiśniową. Wygładzamy wierzch i wstawiamy do lodówki. Tarta powinna być podawana zimna. Przed podaniem wyjmujemy ciasto z lodówki, wierzch posypujemy cukrem i przypalamy palnikiem lub pod dobrze rozgrzanym grillem, tak aby cukier się skramelizował i utworzył na deserze chrupiącą skorupkę.