Sposób przygotowania:
Wykwintna tarta jabłkowa
Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, mielonymi orzechami laskowymi, dodajemy żółtka oraz posiekane zimne masło i zagniatamy ciasto, Większą połową ciasta wylepiamy dno tortownicy wyłożonej pergaminem. Jabłka obieramy kroimy na cząstki, zalewamy w naczyniu białym winem i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie jabłka odcedzamy na sicie dokładnie, układamy w formie na cieście tak aby lekko zachodziły na siebie posypujemy cynamonem. Budyń gotujemy tak jak w przepisie na opakowaniu z wydrążonymi nasionkami z laski wanilii w mniejszej ilości mleka, gorący wylewamy na jabłka.W palcach rozdrabniamy resztę ciasta układamy na wierzchu tarty. Pieczemy około 40 minut w temp 180*c. pow wystygnięciu dekorujemy cukrem pudrem wymieszanym z mielonym kardamonem i bita śmietaną. Najlepiej smakuje z dodatkiem gałki lodów o smaku toffi. Smacznego!