2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1485]

Wykwintna tarta jabłkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Wykwintna tarta z jabłkami moczonymi w białym winie z budyniem o smaku prawdziwej wanilii, tylko dla dorosłych, zachwyca smakiem i aromatem!

Wykwintna tarta jabłkowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wykwintna tarta jabłkowa

 

  • Tortownica o wym 26 cm

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wykwintna tarta jabłkowa
Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, mielonymi orzechami laskowymi, dodajemy żółtka oraz posiekane zimne masło i zagniatamy ciasto, Większą połową ciasta wylepiamy dno tortownicy wyłożonej pergaminem. Jabłka obieramy kroimy na cząstki, zalewamy w naczyniu białym winem i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie jabłka odcedzamy na sicie dokładnie, układamy w formie na cieście tak aby lekko zachodziły na siebie posypujemy cynamonem. Budyń gotujemy tak jak w przepisie na opakowaniu z wydrążonymi nasionkami z laski wanilii w mniejszej ilości mleka, gorący wylewamy na jabłka.W palcach rozdrabniamy resztę ciasta układamy na wierzchu tarty. Pieczemy około 40 minut w temp 180*c. pow wystygnięciu dekorujemy cukrem pudrem wymieszanym z mielonym kardamonem i bita śmietaną. Najlepiej smakuje z dodatkiem gałki lodów o smaku toffi. Smacznego!
Wykwintna tarta jabłkowa
z podanych składników robimy kruche ciasto
Wykwintna tarta jabłkowa
moczone w winie jabłka układamy na cieście
Wykwintna tarta jabłkowa
gotujemy budyń wylewamy na jabłka przykrywamy resztą ciasta pieczemy