Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Tarta (jabłecznik) z jabłkami i budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne ciasto na kruchym pełnoziarnistym spodzie z jabłkami i domowym budyniem. Pierwsze ciasto, które samodzielnie upiekłam w wieku 10 lat :) . Dziś w wersji nieco bardziej ekskluzywnej- na mące orkiszowej z lodami z dyni i czekoladowo-kolendrowymi.

Tarta (jabłecznik)  z jabłkami i budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta (jabłecznik) z jabłkami i budyniem

 

  • SKŁADNIKI:
  • na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 7 łyżek cukru waniliowego domowej roboty
  • 200 g zimnego masła
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • Dodatkowo:
  • 4-5 jabłek
  • marmolada lub ulubiony dżem- ja używam jagodowego
  • ok. 4 łyżki serka ziarnistego
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżeczka gęstej kwaśnej śmietany
  • cynamon

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta (jabłecznik) z jabłkami i budyniem
Ciasto: Łączymy mąki, proszek do pieczenia oraz cukier. Dodajemy masło i całość siekamy. Dodajemy skórkę z cytryny, jajko i szybko wyrabiamy ciasto. Wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Tortownicę o średnicy 24-26 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Przekładamy do niej rozwałkowane ciasto, tworząc rant. Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy środki, przecinamy na pół. Układamy koncentrycznie na cieście. Do każdego środeczka dajemy odrobinę dżemu. Ser ucieramy z cukrem i śmietaną- serem wypełniamy do końca pozostałe środki jabłek. Owoce posypujemy cynamonem. Budyń-Śmietanę zagotowujemy z cukrem waniliowym. W mleku rozrabiamy mąki oraz żółtka. Do gotującej się śmietany dodajemy żółtkowy budyń i całość dobrze mieszamy- najlepiej miotełką- żeby masa zgęstniała i nie powstały grudki. Na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. Ciepły budyń wylewamy na jabłka. Ciasto pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Smacznego! Ciasto najlepiej kroi się, kiedy nieco wystygnie. Najlepiej jednak według mnie smakuje jeszcze gorące- choć może się nieco uszkodzić podczas krojenia. Polecam podać ciepłe z gałką lodów- u mnie z lodami dyniowymi i czekoladowo-kolendrowymi. Smacznego!
Tarta (jabłecznik)  z jabłkami i budyniem
Etap 1 Tarta (jabłecznik) z jabłkami i budyniem - schłodzone ciasto przekładamy do foremki
Tarta (jabłecznik)  z jabłkami i budyniem
Etap 2 Tarta (jabłecznik) z jabłkami i budyniem- wykładamy przygotowane jabłka i napełniamy je konfiturą
Tarta (jabłecznik)  z jabłkami i budyniem
Etap 3 Tarta (jabłecznik) z jabłkami i budyniem - jabłka zalewamy budyniem i pieczemy ok. 60 minut
Tarta (jabłecznik)  z jabłkami i budyniem
Etap 4 Tarta (jabłecznik) z jabłkami i budyniem - gotowe ciasto zdobimy cukrem pudrem