Sposób przygotowania:
Tarta (jabłecznik) z jabłkami i budyniem
Ciasto: Łączymy mąki, proszek do pieczenia oraz cukier. Dodajemy masło i całość siekamy. Dodajemy skórkę z cytryny, jajko i szybko wyrabiamy ciasto. Wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Tortownicę o średnicy 24-26 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Przekładamy do niej rozwałkowane ciasto, tworząc rant. Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy środki, przecinamy na pół. Układamy koncentrycznie na cieście. Do każdego środeczka dajemy odrobinę dżemu. Ser ucieramy z cukrem i śmietaną- serem wypełniamy do końca pozostałe środki jabłek. Owoce posypujemy cynamonem. Budyń-Śmietanę zagotowujemy z cukrem waniliowym. W mleku rozrabiamy mąki oraz żółtka. Do gotującej się śmietany dodajemy żółtkowy budyń i całość dobrze mieszamy- najlepiej miotełką- żeby masa zgęstniała i nie powstały grudki. Na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. Ciepły budyń wylewamy na jabłka. Ciasto pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Smacznego! Ciasto najlepiej kroi się, kiedy nieco wystygnie. Najlepiej jednak według mnie smakuje jeszcze gorące- choć może się nieco uszkodzić podczas krojenia. Polecam podać ciepłe z gałką lodów- u mnie z lodami dyniowymi i czekoladowo-kolendrowymi. Smacznego!