Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1160]

Tarta z jabłkami i migdałami na dyniowym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Złociste kruche ciasto (zabarwione dynią), kwaśne jabłka szara reneta oraz migdały tworzą prosty, a jednocześnie smaczny jesienny deser.

Tarta z jabłkami i migdałami na dyniowym spodzie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta z jabłkami i migdałami na dyniowym spodzie

Na kruche ciasto:

Jabłka + dodatki:

  • 1 kg jabłek - u mnie szara reneta
  • 1 łyżka cukru
  • cynamon
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 garście płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Tarta z jabłkami i migdałami na dyniowym spodzie

ETAP 1:

Tarta z jabłkami i migdałami na dyniowym spodzie
Do kruchego ciasta dodałam puree z dyni, aby uzyskać złocisty kolor

Dynię pozbawiamy pestek, miąższ kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy odrobinę wody, wkładamy dynię i gotujemy do miękkości. Następnie dynię blendujemy na gładkie puree. Puree odciskamy z wody.

Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy przez sito. Dodajemy żółtko, posiekane masło i puree z dyni. Zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę, tak, aby wylepić jej dno i boki. Ciasto nakłuwamy, obciążamy i pieczemy przez 20 minut w 180 st.C.

ETAP 2:

Tarta z jabłkami i migdałami na dyniowym spodzie
Na kruche ciasto wykładamy jabłka pokrojone w pólplasterki

Umyte jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w pólplasterki. Układamy je na kruchym cieście. Jabłka posypujemy cukrem i cynamonem.

ETAP 3:

Tarta z jabłkami i migdałami na dyniowym spodzie
Na jabłka wykładamy kawałki masła i płatki migdałowe

Na jabłkach układamy kawałki masła. Jabłka posypujemy płatkami migdałowymi.
Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 35 minut w 180 st. C.