Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 650]

Tarta z kremem a'la straciatella i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tarta z kremem a'la straciatella to pomysł na szybki i smaczny deser. Kwaskowy smak truskawek doskonale przełamuje słodycz kremu.

Tarta z kremem a'la straciatella i truskawkami

Składniki:

Tarta z kremem a'la straciatella i truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Tarta z kremem a'la straciatella i truskawkami
Robimy kruche ciasto: masło łączymy z mąką i cukrem pudrem, zagniatamy w kulkę, zawijamy folią, odstawiamy do lodówki na godzinę, następnie wylepiamy ciastem dno formy na tartę, pieczemy 15 min. w 180 st. C. Studzimy.

Laske wanilii rozcinamy. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier, ziarna wanilii i mascarpone. Czekoladę ścieramy na tarce, dodajemy do kremu, mieszamy. Krem wykładamy na tartę. Wierzch dekorujemy startą czekoladą i truskawkami.