e-jola1

e-jola1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Tarta z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tarta z ciasta francuskiego z farszem grzybowym i kabanosami

Tarta z kurkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z kurkami

 

Sposób przygotowania:

Tarta z kurkami
Kurki oczyścić, opłukać, podsmażyć na maśle. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do grzybów, podsmażyć na złoto, doprawić solą. Kabanosy i szczypior pokroić. Przygotować masę jajeczną: jajka rozbełtać, dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i gałką. Formę silikonową o średnicy 22 cm wyłożyć ciastem (ciasto musi wystawać poza rant formy). Na ciasto wyłożyć kurki z cebulą, kabanosy i połowę szczypioru, wszystko zalać masą jajeczną. Rant ciasta zawinąć do środka. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 180°C na ok. 45 min., aż tarta się zarumieni. Po upieczeniu posypać resztą szczypioru. Podawać na ciepło. Smacznego!
Tarta z kurkami
Kurki i cebulę podsmażyć na maśle na złoty kolor
Tarta z kurkami
Jajka rozbełtać, dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i gałką
Tarta z kurkami
Formę silikonową o średnicy 22 cm wyłożyć ciastem
Tarta z kurkami
Rant ciasta zawinąć do środka, wstawić do nagrzanego piekarnika