Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 499]

Tarta z kurkami, śmietaną i oscypkiem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniała, wytrawna tarta, która wspaniale smakuje podana na gorąco i na zimno. Jej przygotowanie wymaga trochę czasu, ale efekt jest tego wart.

Tarta z kurkami, śmietaną i oscypkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tarta z kurkami, śmietaną i oscypkiem

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 2 jaja
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 płaska łyżeczka curry

Farsz:

  • 200 g obgotowanych kurek
  • 200 g śmietany 12%
  • 2 białe cebule
  • 4 białe, niewędzone serki typu oscypek
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Tarta z kurkami, śmietaną i oscypkiem

Przygotowanie ciasta

Tarta z kurkami, śmietaną i oscypkiem
Kopiec uformowany z mąki, masła oraz jajek

Mąkę, przyprawy, pokrojone na kawałki masło i proszek do pieczenia wysypać na stolnicę, wysiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Zrobić kopiec, wbić jaja, zagnieść ciasto.

Chłodzenie ciasta

Tarta z kurkami, śmietaną i oscypkiem
Podzielone porcje ciasta na wytrawną tartę z kurkami

Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 0,75/0,25. Każdą porcję ciasta zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 40 minut.

Przygotowanie farszu

Tarta z kurkami, śmietaną i oscypkiem
Farsz kurkowo-śmietanowy do tarty w trakcie przygotowania

W tym czasie przygotować farsz- drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, dodać kurki, przesmażyć. Wlać śmietanę, doprawić pieprzem, dodać natkę pietruszki, wystudzić.

Pieczenie

Tarta z kurkami, śmietaną i oscypkiem
Ponakłuwane ciasto na tartę przed upieczeniem

Wyjąć większą część ciasta, rozwałkować, wyłożyć posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę do tarty. Ponakłuwać ciasto widelcem i zapiec 10 minut w 180 stopniach. Następnie wyłożyć farsz i z pozostałego, rozwałkowanego i pociętego w paski ciasta uformować kratkę na cieście. Piec jeszcze 30 minut w 180 stopniach. Smacznego!